Recensie

Korte verhalen

Het voelt wat gek om zoiets lovends over jezelf te posten, maar deze recensie over mijn korte verhalen is toch ook weer te leuk om voor mezelf te houden. En misschien geeft het jullie alvast een idee wat je van mijn schrijfstijl kunt verwachten. Al wil ik daarbij wel de kanttekening plaatsen dat Schaduwjaar een totaal ander onderwerp en sfeer heeft dan mijn korte verhalen met het magisch-realistische thema.

“Iedere lezer weet dat er een subtiele balans bestaat tussen beschrijvingen, die van belang zijn om een situatie duidelijk te maken voor ons voorstellingsvermogen, dialoog, die de boel tot leven brengen, en weglating. De weglating is wat onze fantasie de ruimte geeft om dingen in te vullen die niet zo belangrijk zijn voor het verloop van het verhaal. Deze ruimte maakt het verhaal tot een individuele ervaring voor elke lezer, en is het grootste gemis bij een verfilming.
Bo weet als geen ander om deze weglating zo groot mogelijk te maken zonder dat haar verhalen inboeten aan levendigheid, natuurlijkheid, duidelijkheid of sfeer. Ze is dan ook een meester in het neerzetten van sfeer met weinig woorden, in het sturen van onze fantasie zonder er een al te groot stempel op te drukken, en soms met een kwinkslag een andere draai aan een verhaal te geven. Zelfs als je denkt te weten hoe een verhaal zich gaat ontpoppen, kom je voor verrassingen te staan, en door het lekkere tempo van haar verhalen duurt het valse gevoel van voorspelbaarheid nooit lang. In dit kader is het ook heel kunstig hoe Bo herkenbare zaken weet te verweven met fantastische.

Alles wat van haar te lezen is, is vlot geschreven en smaakt naar méér. Wie zijn levendige fantasie zo schijnbaar moeiteloos op papier weet over te brengen, heeft een gave.”

Dankjewel Marco! 🙏🏻

Ik wil deze updates per mail!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *